» 90% din creditele intermediate de brokeri au fost acordate in valuta.
» Dobanzile creditelor in franci elvetieni sunt in jur de 5,4%.
» Francul elvetian s-a scumpit in ultimul an cu 16,95% fata de leu.
Romanii continua sa se imprumute in franci elvetieni, deoarece sunt atrasi de dobanzile mici ale acestor credite, in pofida avertizarilor Bancii Nationale Romaniei (BNR) cu privire la riscurile finantarilor in valute exotice.
Statisticile intermediarilor de credite confirma atractia romanilor fata de imprumuturile in moneda elvetiana, care are o dobanda mai mica, dar s-a intarit puternic fata de leu. Aproape o treime din volumul total de credite, de 220 de milioane de euro, intermediate de membrii Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC), reprezinta imprumuturi contractate in franci elevetieni spune Anca Bidian, presedintele ARBC.
Brokerii sustin ca populatia prefera imprumuturile in franci elevetieni, datorita dobanzilor mai mici aplicate la aceasta valuta, desi expunerea la riscurile valutare este mult mai mare in cazul acestor imprumuturi. "Creditele in franci elevetieni (CHF) au crescut de la an la an din cauza dobanzilor mai mici, pentru ca romanul se uita in primul rand la banii care-i raman in mana", a comentat Anca Bidian.
Creditele in franci elevtieni sunt preferate de clientii care iau imprumuturi ipotecare, cu rambursare pe un interval mai mare de 20 de ani. Un credit ipotecar luat in franci elvetieni poate avea o dobanda anuala variabila de 5,4%, in timp ce acelasi tip de imprumut luat in euro are o dobanda de 7,1%. La un credit ipotecar in dolari dobanda e de 9%, potrivt calculelor unei banci comerciale. Riscul despre care vorbeste banca centrala apare la diferenta de curs valutar. Astfel, desi imprumutul in franci elvetieni are cea mai mica dobanda, moneda elvetiana s-a apreciat fata