Guvernul admite că mitul muncitorului ieftin nu mai este suficient pentru atragerea investitorilor Pierderea investiţiei Mercedes de 800 de milioane de euro este încă un semnal de
Guvernul admite că mitul muncitorului ieftin nu mai este suficient pentru atragerea investitorilor
Pierderea investiţiei Mercedes de 800 de milioane de euro este încă un semnal de alarmă privind schimbarea politicilor în materie de investiţii.
"România este pe cale să iasă din paradis în ceea ce priveşte costul forţei de muncă. Avem deja o creştere consistentă la trei luni. De asemenea, avem deja un deficit de forţă de muncă şi multe persoane care preferă să aştepte pensia decât să muncească", a declarat ieri ministrul muncii, Paul Păcuraru.
Ministrul a precizat că în primele trei luni ale anului 2008, costurile salariale au crescut cu 19,5 la sută, în principal din cauza creşterii veniturilor şi a numărului mare de prime şi sporuri salariale acordate.
Salariul mediu net în Bucureşti se situează între 550 şi 650 de euro Potrivit unor estimări neoficiale, salariul mediu net în Capitală ar putea fi chiar mai ridicat, de 900 de euro. La nivel naţional, în martie, câştigul salarial mediu nominal net pe economie a fost de 1.192 lei (circa 330 de euro), conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Varianta ajutoarelor de stat
Declaraţia ministrului muncii vine la o zi după ce Mercedes a anunţat că a ales să construiască în Ungaria o uzină de automobile de 800 de milioane de euro, cu 2.500 de angajaţi. Timp de mai multe luni s-a vehiculat varianta că România este preferată de investitorul german tocmai pentru forţa de muncă mai ieftină decât în alte ţări din Europa de Est, ceea ce ar fi compensat probleme precum infrastructura slabă sau cadrul macroeconomic.
Se pare însă că nici pentru constructorul auto german, argumentul muncit