In fiecare an, la început de iunie, Praga, "oraşul de aur", devine pentru o săptămână un "oraş al păpuşilor". De ani buni, aici are loc un festival mondial, ajuns acuma la cea de a XII-a ediţie.
Aş face mai întâi nişte consideraţii de simplu cetăţean al lumii pentru a putea apoi să vorbesc despre aventura pragheză a Teatrului }ăndărică.
Oraşul este de vis... Se vede că este un oraş turistic, pentru că e plin de turişti şi de tentaţii. Primii se plimbă în grupuri bine organizate, fiecare ghid încercând printr-un obiect (umbrelă, şapcă, un băţ cu 2-3 panglicuţe colorate în vârf) să-şi diferenţieze grupul sau de altul, iar tentaţiile au forme variate: cristal de Bohemia, bijuterii din aur, bere adevărată şepci, tricouri şi alte accesorii cu logo-ul "Praha".
Nu ştii în ce parte să te uiţi ca să nu pierzi nimic din farmecul oraşului. "Oraşul vechi" este un muzeu în aer liber. Piaţa centrală adună la fiecare oră fixă zeci de curioşi în faţa orologiului. La prima bătaie a gongului câteva păpuşi execută un "program artistic: un schelet trage de sfoară un clopoţel, un oştean îşi plimbă ameninţător sabia prin aer, un altul sună din trâmbiţă şi câteva păpuşi se rotesc în turnul ceasului uitându-se pe rând la noi prin două ferăstruici. Dacă nu te mişti repede să le faci poze, pierzi momentul pentru că păpuşile nu acceptă bisuri. În acest cadru natural unde totul parcă respiră a teatru, păpuşarii de la }ăndărică, aflaţi pentru a treia oră consecutiv printre invitaţi (în 2006, spectacolul FAUST a obţinut premiul pentru cel mai original spectacol), au confirmat din nou, pentru că magicianul Cristian Pepino a fost încununat cu titlul de cel mai bun regizor pentru spectacolul Candid.
La această ediţie, după o selecţie riguroasă, din peste 200 de producţii de teatru şi film de animaţie, au rămas în concurs 35 de teatre, fiind prezente ţări de pe toate meri