Dupa ce s-au vazut inscaunati in fruntea judetelor, unii dintre ei prin votul a doar 30.000-40.000 de cetateni, presedintii de consilii judetene pun acum presiune pentru a-si "trage" cat mai multe atributii.
Cea mai mare presiune se simte din partea social-democratilor, cei care au impus in Parlament, de altfel, ca presedintii de consilii judetene sa fie si ei alesi prin vot uninominal, pentru a nu mai fi "la mana" consilierilor judeteni. Goana dupa cat mai multe atributii vine in conditiile in care, gratie prevederilor legislative permisive, presedintii de CJ au fost alesi intr-un singur tur de scrutin, unii dintre ei inscaunandu-se in fruntea judetelor cu mai putin de 40.000 de voturi.
Semnalul a venit de la Dolj, de la presedintele consiliului judetean, social-democratul Ion Prioteasa, trimis la inaintare de colegii sefi de CJ. Potrivit acestuia, PSD va supune dezbaterii parlamentare un proiect de lege prin care sa fie creata institutia presedintelui de CJ, acesta urmand sa preia aproape in intregime atributiile prefectului si sa coordoneze o sumedenie de servicii deconcentrate. Cu alte cuvinte, sefii de CJ ar urma sa dirijeze Politia, sa se ocupe de scolarizarea si de starea de sanatate a oamenilor din judet si de tot felul de alte domenii. In total, nu mai putin de 19 servicii au fost enumerate de Prioteasa, dorite sa intre in coordonarea presedintilor de CJ. Toate acestea, sub pretextul "continuarii procesului de descentralizare" si al "transferului autoritatii si responsabilitatii administrative la nivel judetean", ceea ce va permite "introducerea criteriilor de performanta pentru fiecare unitate prestatoare de servicii publice si va introduce legile concurentei intre unitatile administrativ-teritoriale".
Prioteasa considera ca are si alte justificari pentru a cere sporirea atributiilor: ii vede pe sefii de CJ pe locul trei ca