Ghepardul asiatic, pe cale de dispariţie, a reuşit aproape imposibilul: să unească duşmanii politici. Experţi iranieni şi occidentali şi-au unit forţele pentru salvarea felinelor, în ciuda relaţiei dificile dintre guvernele lor determinată de ambiţiile nucleare ale Iranului, comentează Times. În deşertul din centrul Iranului au rămas mai puţin de 100 de exemplare, iar Departamentul iranian al Mediului a făcut echipă cu Programul ONU pentru Dezvoltare (UNDP) pentru a identifica şi prinde felinele înainte ca acestea să dispară pentru totdeauna. „Este o ocazie extraordinară pentru a depăşi neînţelegerile politice. Iranienii şi americanii au înţeles că nu pot lăsa politica să afecteze gheparzii.
Dacă am face asta, i-am putea pierde”, a declarat Luke Hunter, din cadrul organizaţiei neguvernamentale Panthera, din New York. Oficialii iranieni au fost extrem de deschişi: „Îmi place oricine munceşte pentru conservarea şi protejarea vieţii în sălbăticie. Nu contează despre cine e vorba”, a precizat Ali Akhbar Karimi, un oficial din cadrul Departamentului Mediului din provincia Yazd, acolo unde se află gheparzii. În turneul efectuat recent în Orientul Mijlociu, preşedintele George W. Bush le-a cerut aliaţilor Americii să izoleze Iranul din cauza programului său nuclear, insistând că securitatea lumii este în joc. Solicitarea nu se aplică şi în cazul gheparzilor.
După revoluţia iraniană din 1979, gheparzii şi principala lor pradă, gazelele, au fost vânaţi, numărul lor scăzând dramatic. În 2001, UNDP a lansat împreună cu Departamentul iranian al Mediului o campanie de 750.000 de dolari pentru salvarea celor mai rapide mamifere. Anul trecut, experţii au reluat acţiunea, încercând să găsească aproximativ opt animale şi să le marcheze cu o zgardă specială. Până acum au fost prinse doar două feline. Unul dintre gheparzi a murit ulterior, într-o luptă cu un leopard. Dar