Cele mai la indemana variante atunci cand avem in mana 100.000 de euro sunt depozitul bancar sau achizitia unui apartament cu doua camere. Care dintre acestea este insa mai rentabila?
Acum doi ani achizitia unei locuinte reprezenta o investitie cu un randament foarte mare, avand in vedere ca in perioada 2004-2007 preturile au explodat, ajungand la o valoare dubla sau chiar tipla. Intre timp insa, piata imobiliara incepe sa se aseze, iar semnele de la inceputul acestui an sunt o dovada clara a faptului ca boom-ul pietei este pe sfarsite.
Daca in perioada ianuarie- mai preturile au stagnat sau au avut o crestere usoara, luna aceasta a adus primele scaderri, conform indexului realizat de ZF care ia in considerare apartamentele de trei camere construite in perioada 1980-1990 date inspre vanzare pe anuntul.ro. Astfel, pretul mediu pe metru patrat a ajuns la aproximativ 2.000 de euro, cu 5% mai putin fata de luna precedenta si cu 2% mai scazut fata de inceputul anului.
A fi in proprietatea unui apartament nu presupune insa doar veniturile in plus pe care ti le-ar putea aduce o eventuala vanzare. Chiria la un apartament de doua camere se apropie in multe zone din Bucuresti, precum Distror sau Vitan, de 500 de euro. Intr-un an s-ar adauga astfel in contul de venituri 6.000 de euro, adica un randament de 6% anual. Cu toate acestea, sa ai un apartament inseamna in acelasi timp si investitii in intretinerea acestuia, pe cand un depozit bancar iti asigura un castig cu o mai putina bataie de cap.
Un depozit bancar reprezinta o solutie "comoda" de plasare a fondurilor, scutind deponentul de grija administrarii unei investitii. Practic, depozitele bancare sunt unele dintre cele mai sigure alternative de plasament, insa riscul scazut inseamna si castigurile modeste.
Astfel, cine isi lasa banii in grija bancii primeste doar o dobanda care in mod norm