Deputaţii îl protejează pe fostul premier de procurori, invocând chestiuni politice, nu argumente juridice. Sursa: AFP Photo
Comisia juridică recomandă plenului Camerei Deputaţilor să nu avizeze urmărirea penală a lui Adrian Năstase. Decizia a fost luată miercuri seară, cu 18 voturi „pentru“ - provenind de la PSD, PNL, UDMR, PRM, PC - şi 4 „împotrivă“, de la PDL.
Dacă PSD s-a chinuit să îşi argumenteze poziţia în acest caz, găsind chichiţe juridice în dosarul lui Năstase, liberalii şi-au motivat decizia de a se împotrivi urmăririi penale prin argumente de ordin politic, şi mai puţin juridic. Reprezentanţii PNL s-au arătat afectaţi de „mirosul prezidenţial“ pe care l-au simţit în documente. Şi deputaţii PRM şi PC consideră că Năstase este persecutat politic. Decizia finală urmează să fie luată de plenul Camerei Deputaţilor, care va tranşa, în şedinţă comună, dosarele lui Năstase şi Mitrea.
Chichiţe juridiceplus argumente hilare
Cele cinci partide invocă, la unison, faptul că deputaţii au fost sesizaţi de către DNA, nu de către Parchetul General, aşa cum a stabilit Curtea Constituţională. De asemenea, coaliţia pro-Năstase susţine că, printre documentele primite, nu ar exista probe care să justifice urmărirea penală. Fiecare grup parlamentar a găsit argumente suplimentare, expuse într-un material depus ieri la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Grupul PSD invocă faptul că ar fi vorba de un litigiu de natură civilă, şi nu penală. Parlamentarii PSD contestă, de asemenea, legalitatea înregistrărilor din dosar.
„Invocarea înregistrărilor ambientale ca mijloc de probă reprezintă un abuz, pentru că înregistrările în mediul ambiental au devenit mijloace de probă admise de lege, abia din 06.09.2006 (prin Legea nr. 356/2006) ulterior efectuării înregistrării“.
Deputaţii PSD au mai invocat şi fap