» Liderul pietei financiare romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR), a dat, in urma cu zece zile, semnalul majorarii dobanzilor la depozite, in apropierea nivelului dobanzilor la care se imprumuta bancile intre ele.
» Aproape toate institutiile bancare au intrat in competitia pentru banii romanilor si au creat produse noi de economisire, deoarece, spun analistii, finantarea din afara Romaniei a devenit prea scumpa.
"Aceste miscari de majo-rare a dobanzilor la depozite au aparut succesiv, in functie de nivelul de lichiditate a bancilor. Pe de alta parte, acea finantare de la bancile-mama, de care au beneficiat bancile locale, s-a diminuat in contextul international al crizei de lichiditate. In acest nou context, banii sunt mai rari, sunt mai scumpi pentru banci si, automat, devin mai scumpi pentru clientii acestora", a declarat Radu Craciun, director de investitii la Interamerican.
Desi sustin ca se gandesc la clienti cand maresc dobanzile la depozite, initial bancile au scumpit creditele ca reactie la majorarea dobanzii-cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), de la 7% la 9,75%.
"Practic, a existat tentatia pentru unele banci de a profita de dobanzile ridicate la credite, in timp ce dobanzile la depozite au ramas pe loc. Ulterior, nevoia de finantare a crescut, iar bancile au fost impinse sa remunereze mai bine depozitele clientilor", a adaugat Craciun.
Totusi, sustine Daniel Daianu, indiferent care ar fi interesul financiar al institutiilor bancare, "majorarea dobanzilor la depozite nu este un lucru rau, deoarece trebuie incurajata economisirea". El avertizeaza ca bancile nu-si vor reduce profiturile de dragul economiilor clientilor, deci ar putea scumpi creditele.
"Ne pastea riscul ca, la nivelul din ultimele luni, sa avem dobanzi real negative (inferioare inflatiei), prin care se descuraja economisire