In urma cu citeva zile, la Ministerul Educatiei a avut loc repartizarea computerizata a presedintilor de comisii de examinare stabilite pentru examenul de Bacalaureat. Ei au fost alesi dintre cadre didactice universitare propuse de rectoratele a 48 de universitati acreditate sau autorizate. Repartizarea s-a efectuat cu ajutorul aplicatiei electronice Comisbac, realizata special in acest scop.
S-a desemnat astfel cite un presedinte pentru fiecare dintre cele 811 comisii de la nivel national, din care noua la Braila. Programul elimina posibilitatea ca un cadru didactic sa fie repartizat in acelasi centru ca anul trecut. Au fost excluse cadrele didactice care au depasit virsta de 65 de ani si persoanele care au fost presedinti de comisii in anii precedenti si au avut abateri de la regulament. Dupa repartizarea presedintilor de comisii, lista acestora va fi aprobata de Comisia Nationala de Bacalaureat si comunicata universitatilor de apartenenta si inspectoratelor scolare judetene.
Ulterior, fiecare presedinte de comisie va semna un protocol cu Ministerul Educatiei, prin care se obliga sa asigure buna organizare si desfasurare a examenului, in caz contrar riscind sanctiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, dupa caz. Ei vor fi sanctionati si daca nu se prezinta la centrul de examen fara sa anunte, asa cum s-a intimplat in ultimii ani, de citeva ori si la Braila.
Timp de doua zile, la Olanesti, secretarul de stat pentru invatamintul preuniversitar, Zvetlana Preoteasa, s-a intilnit cu sefii comisiilor judetene de bacalaureat, cu care a parcurs metodologia examenului, pentru ca acestia sa-si asume toate prevederile, inclusiv sanctiunile ce decurg din nerespectarea lor.Ministerul interzice cu desavirsire si in acest an colectarea sau favorizarea colectarii fondurilor materiale sau banesti de la candidati, de la parint