Aflat recent la Festivalul "Zile si Nopti de Literatura" de la Mangalia, scriitorul maghiar Peter Esterhazy a declarat ca regimurile politice influenteaza literatura, astfel ca, daca in vremea dictaturii aceasta este foarte importanta, in democratie rolul sau nu mai este atat de insemnat. Autorul a spus ca momentul care a modificat crucial istoria literaturii in Ungaria a fost Revolutia din 1956: "Marea schimbare a fost reprezentata de sfarsitul dictaturii". Potrivit lui Esterhazy, procesul de emancipare a literaturii maghiare a debutat in anii '70, cand aceasta "a facut demersuri si a actionat pentru propria autonomie. La inceput, a fost un haos destul de mare. In a doua parte a anilor '90, lucrurile s-au decantat, dar cum starea societatii nu este o opera de succes, nici starea literaturii nu este", a mai afirmat ilustrul autor.
Matematician la origine, Peter Esterhazy este cel mai important scriitor maghiar contemporan. El face parte dintr-una dintre cele mai cunoscute familii aristocratice din Ungaria si este autorul unei opere vaste, care cuprinde romane, nuvele, piese de teatru, eseuri, studii si publicistica. Scrierile sale au fost traduse in peste 25 de limbi.
In legatura cu talmacirile din limba maghiara aparute la noi, Esterhazy a spus: "S-a declansat un proces care arata ca exista interes de ambele parti", precizand ca recent a fost publicata o antologie a poetilor optzecisti romani in Ungaria si ca o editura din tara vecina a cumparat drepturile de autor pentru opera completa a lui Norman Manea. In privinta celui mai recent roman al sau, Harmonia Caelestis, aparut la Curtea Veche si lansat la Targul de Carte Bookfest, Esterhazy a spus ca el nu prezinta istoria familiei sale, ci "istoria unei familii care se structureaza datorita romanului". Volumul este impartit in doua: Cartea intai - Propozitii numerotate din viata familiei Esterhazy si