Liderii europeni încearcă să depăşească zilele acestea, la Bruxelles, impasul în care Uniunea Europeană a ajuns după respingerea, prin referendum, de către irlandezi a Tratatului de la Lisabona, textul care urma să simplifice funcţionarea UE după extinderea la 27 de membri.
Criza provocată de Irlanda a împins astfel, în ultimul moment, soarta Tratatului în vârful agendei Consiliului European, pentru care şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state s-au întâlnit ieri la Bruxelles.
Termenul României: iulie 2009
„Este greu să mai întrezărim posibilitatea ca Tratatul să intre în vigoare la 1 ianuarie 2009, aşa cum se dorea iniţial, dar noi vom susţine necesitatea găsirii de soluţii pentru ca acesta să intre în vigoare înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2009“, a spus preşedintele Traian Băsescu înainte de a decola spre Belgia.
În cele două zile ale summitului european, împreună cu şeful statului vor fi, la Bruxelles, premierul Călin Popescu- Tăriceanu şi ministrul de externe, Lazăr Comănescu. Surprinşi fără un plan alternativ şi preocupaţi de un posibil efect în lanţ care să ducă la respingerea Tratatului şi în alte state, este de aşteptat ca liderii europeni să ajungă la un acord cu privire la continuarea ratificării documentului, fără a sugera însă şi o posibilă soluţie a crizei.
Chiar dacă a respins ideea că Uniunea ar fi „într-o situaţie de criză“, vorbind doar de o „dificultate“, de pe urma „eşecului Irlandei“, Băsescu a dat de înţeles, la unison cu restul oficialilor europeni, că soluţia trebuie să vină din partea premierului irlandez, Brian Cowen. Potrivit EUObserver, Cowen urmează să primească din partea colegilor din UE un răstimp de patru luni pentru a găsi o soluţie la situaţia creată în urma referendumului.
Într-un discurs rostit în parlamentul german înainte de summ