Spre dezamăgirea Statelor Unite, cele 27 de state membre i-au oferit un certificat de bună purtare lui Raul Castro, ridicând sancţiunile impuse Cubei. Sursa: Reuters
Miniştrii de externe din statele UE au decis, joi noapte, să ridice definitiv sancţiunile impuse de blocul comunitar regimului cubanez, cu scopul de a-l încuraja pe noul lider de la Havana, Raul Castro, să iniţieze reforme democratice. Cehia şi Suedia, sprijinite de Germania, au contestat până în ultimul moment decizia.
De la Washington, oficialii americani şi-au exprimat la rândul lor dezacordul faţă de poziţia finală a UE. Sancţiunile au fost adoptate în 2003, de Bruxelles, în urma unui val de arestări operate de regimul Castro în rândul disidenţilor. Ele vizau limitarea vizitelor guvernamentale bilaterale la nivel înalt şi invitarea disidenţilor cubanezi la ambasadele statelor UE, pentru a participa la ceremoniile prilejuite de sărbătorile naţionale. Spre deosebire de sancţiunile americane, măsurile impuse de UE nu vizau aspecte comerciale. În plus, ele au fost suspendate încă din 2005, decizia luată joi fiind în primul rând una simbolică.
Dezaprobare la Washingtonşi în rândurile disidenţei
Mai multe state UE, în frunte cu Spania, care a normalizat deja relaţiile cu Havana, în 2007, au argumentat că anularea sancţiunilor ar putea oferi un mijloc eficient de abordare a problemei drepturilor omului. Pentru a obţine sprijinul cehilor, UE a acceptat însă să ofere anumite garanţii. Astfel, situaţia drepturilor omului din Cuba va fi examinată în fiecare an, cu posibilitatea reînnoirii sancţiunilor. Decizia UE a fost criticată de disidenţii cubanezi, care au precizat că se aşteaptă la „lucruri oribile“ pentru opoziţie. Washingtonul şi-a arătat la rândul său dezaprobarea.
„Nu suntem de acord ca UE sau oricine altcineva să relaxeze sancţiunile în