Avem acum situatia clara a invingatorilor in alegeri la nivelul primariilor. sef al executivului local, primarul – cuvant derivat de la "primarius", cel dintai dintre egali, principalul cetatean al comunitatii – ramane, orice s-ar spune, un cap ierarhic. Multe decizii tin de el, oricat de limitata i-ar fi puterea de catre autoritatile de deasupra, guvernamentale, de cele din josul lui (consilierii locali) si de altele, de tipul prefectului. Functia de primar are o vechime considerabila in Europa si pe teritoriul romanesc, fiind mai veche printre vlahi decat insasi intemeierea statala din vremurile medievale.
Din acest punct de vedere, situatia din resedintele de judet, acum, dupa al doilea tur al alegerilor, prezinta particularitati interesante, a caror trecere in revista nu este, poate, indiferenta. Ceea ce se observa, astfel, dintru inceput, dincolo de performanta de detinator al celor mai multe municipii cu care se poate lauda PD-L, este ca multe dintre acestea sunt primarii de mare vechime si prestigiu istoric. Cu exceptia Bucurestiului, ajuns pe mana unui independent (autentic sau nu), a Iasilor – unde la Palatul Municipal s-a instalat un membru al PSD – si a Sibiului, unde a fost reales Johannis, celelalte resedinte domnesti, capitale ori orase cu un mare rol in viata de stat romaneasca din trecut apartin unor membri ai acestui partid. In Severinul care, conform Letopisetului cantacuzinesc, a fost o prima resedinta a "banovetilor" ce urmau sa intemeieze Tara Romaneasca, alesul din cel de-al doilea tur apartine partidului lui Boc (Gheorghe Constantin, 64,69%). La fel si la Targoviste, resedinta domneasca a Basarabilor (Gabriel Boriga, primul tur, 60,2%).
In capitala Olteniei, la Craiova, Antonie Solomon a obtinut 55,07% (primul tur). si in cetatea de scaun a Sucevei scorul de 72% (primul tur) l-a adus la conducerea orasului pe Ion L