- Se spune ca pe traseul care urca spre aceasta cocheta statiune banateana ar fi trecut, in drumul sau spre exil, insusi poetul Ovidiu; incantat de frumusetea acestor meleaguri, el ar fi exclamat "Cara mihi sedes" (locuinta mea iubita), expresie de la care ar proveni chiar numele orasului Caransebes, aflat la poalele acestor munti.
Situata la aproximativ 110 km de Timisoara, la poalele Caransebesului, al doilea municipiu din judetul Caras-Severin, in muntii Tarcu, la o altitudine de 1.525 metri, statiunea Muntele Mic a reinviat in ultimii trei-patru ani. Zecile de cabane moderne si hoteluri sau pensiuni private, ridicate in special de timisorenii dornici de aer curat si relaxare, au transformat micuta statiune montana intr-un cochet obiectiv turistic, demn de trecut in agenda chiar si a celor mai pretentiosi turisti. Atractia acestui loc este cu atat mai mare, cu cat acolo se poate ajunge doar dupa parcurgerea cu telescaunul a celui mai lung traseu montan din tara, care masoara circa 3,5 km, in conditiile in care accesul cu masina este aproape imposibil in lunile de iarna.
Muntele Mic nu este, insa, alegerea perfecta doar pentru sezonul rece, ci este locul ideal si in perioadele caniculare. Chiar si in mijloc de iulie sau august sunt sanse mari ca piscurile acestor munti sa fie acoperite cu o patura generoasa de zapada. In plus, in sezonul cald traseul e usor chiar si pentru cei care nu dispun de o masina. Daca luam ca punct de plecare capitala Banatului – Timisoara, drumul de parcurs pana in Caransebes, fie ca e pe sosea, fie pe linia ferata, nu depaseste doua ore si jumatate. Astfel, dupa circa 110 km parcursi la volan sau in ritmul rotilor de tren, in fata ochilor si se desfasoara, in toata splendoarea lor, piscurile Muntelui Mic. La circa 22 km de Caransebes, spre est, pitoreasca sosea DJ 608A, ce trece prin satele Zervesti, Turnu-Rui