Votul negativ din Irlanda a provocat dispute între Franţa şi Marea Britanie, după ce preşedintele Nicolas Sarkozy l-a acuzat pe comisarul european pentru comerţ, britanicul Peter Mandelson,
Votul negativ din Irlanda a provocat dispute între Franţa şi Marea Britanie, după ce preşedintele Nicolas Sarkozy l-a acuzat pe comisarul european pentru comerţ, britanicul Peter Mandelson, că a influenţat respingerea Tratatului de la Lisabona.
"Problema Organizaţiei Mondiale a Comerţului a fost o chestiune evocată clar în dezbaterea irlandeză", a declarat Sarkozy la reuniunea de la Bruxelles.
El a adăugat că Peter Mandelson, foarte liberal şi vizat adesea de criticile Parisului, a fost singurul care a crezut că trebuie continuată negocierea unui acord, în condiţiile în care nu s-a obţinut "nimic în ceea ce priveşte serviciile, nimic în ceea ce priveşte industria şi care ar duce la o scădere cu 20% a producţiei agricole".
"Dacă vrem să amplificăm criza irlandeză, nu trebuie decât să mai adăugăm încă un strat şi să continuăm cu un acord complet dezechilibrat la OMC", a subliniat liderul francez.
Parisul, motiv de iritare
În replică, un înalt responsabil al Comisiei Europene a afirmat că şi miniştrii francezi de finanţe şi de externe au avut remarci foarte negative înaintea referendumului din Irlanda.
El s-a referit la declaraţiile lui Christine Lagarde şi ale lui Bernard Kouchner, reluate şi criticate în repetate rânduri de ziarele irlandeze. Lagarde a declarat în aprilie că Franţa vrea să determine o armonizare fiscală europeană, în condiţiile în care irlandezii sunt foarte ataşaţi de sistemul lor - şi în special de rata redusă a impozitului pentru societăţi, care a contribuit la boomul economic al ţării.
La rândul său, ministrul Kouchner a afirmat, înainte de referendum, că irlandezii vor fi "primele victime" dacă vor resping