După două zile de discuţii la Bruxelles, liderii europeni au lăsat deocamdată în suspensie criza politică apărută în Irlanda după respingerea prin referendum a Tratatului de Reformă a Uniunii Europene. Sursa: AFP Photo
Şefii de stat şi de guvern au decis, după discuţiile de joi seara şi de ieri, să aştepte până în octombrie pentru a găsi soluţia pentru impasul irlandez, dar să păstreze aparenţele depăşirii crizei printr-un semnal de continuare a ratificarii Tratatului de la Lisabona în celelalte state.
„Concluzia a fost că toate statele membre trebuie să ratifice Tratatul înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Un optim ar fi undeva în luna februarie 2009 - martie cel târziu“, a explicat la final preşedintele Traian Băsescu. S-a decis totodată continuarea procesului de condamnare a comunismului în fostele ţări de după Cortina de Fier, început de Lituania şi dus mai departe în 2006 de România. În rezoluţia finală a summitului, s-a „luat notă“ de rezultatul negativ al referendumului din Irlanda, dar s-a convenit că „este nevoie de mai mult timp“, cel puţin până în octombrie, „pentru a analiza situaţia“.
Până la avansarea unei variante oficiale la nivelul guvernului de la Dublin, o soluţie pentru „impasul irlandez“ este aşteptată de la Curtea Constituţională. Ca să evite o reacţie de dezaprobare în lanţ, liderii europeni au convenit ca ratificarea să continue în restul statelor membre, fără a da însă termene-limită. „Nu se întrevăd dificultăţi“, s-a arătat optimist Băsescu, făcând precizarea că există totuşi „un singur semn de întrebare legat de rapiditate cu privire la Cehia, care are Tratatul la Curtea Constituţională“.
Preţurile, ţinute în frâucu subvenţii
Însoţit la Bruxelles de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, şeful statului i-a lăsat acestuia, în conferinţa de presă finală, explicaţiile p