Prin dieta vegetariana se intelege, in general, consumul de cereale, oleaginoase, multe fructe si legume. Ce se intampla insa atunci cand parintii adopta un stil drastic de vegetarianism, in care nu se permite consumarea absolut niciunui produs de tip animal, impus apoi si copiilor? Atunci cand cei mici nu mai au acces la calciul din lapte sau la proteine, pot avea probleme cu oasele sau cu dintii. Ce spun insa vegetarienii si nutritionistii?
Vegetarianismul, la baza, are un scop nobil si un efect sanatos asupra organismului. Principiul de baza este neconsumarea produselor animale, insa vegetarianismul este de mai multe tipuri, astfel incat unele permit consumul de oua, lapte sau peste.
Alte tipuri, in schimb, sunt mult mai drastice, nepermitand consumarea niciunui aliment provenit de la animale, inclusiv mierea. In "veganism" se interzice, de asemenea, purtarea oricarui produs care are provenienta animala: incaltaminte sau haine din lana, matase sau piele. Ca si vegetarianismul, acest stil de viata are la baza protejarea propriei sanatati, respectarea dreptului la viata a oricarei fiinte si protejarea mediului inconjurator.
Faptul ca parintii aleg un stil de viata sau altul reprezinta propria decizie, luata in cunostinta de cauza. Ce se intampla insa daca si copiii sunt nevoiti sa renunte la oua, branza, lapte sau carne - surse indispensabile de fier, calciu, vitamine si proteine?
Cu o saptamana in urma, subiectul a fost extrem de dezbatut, dupa ce o fetita de 12 ani, adepta a vegetarianismului extrem, a fost internata, in Scotia, pentru rahitism. Coloana ei vertebrala arata ca cea a unei persoane de 80 de ani, spun doctorii. Rahitismul, o boala care duce la curbarea coloanei si la fracturi osoase, este cauzat de lipsa de vitamina D. Aceasta se gaseste de obicei in pestele gras, oua si unt.
Multi nutritionisti