Emoţii mari în această perioadă pentru toţi cei care se pregătesc să devină medici. Aproape 1.000 de absolvenţi ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România vor intra mâine în focul examenului de rezidenţiat pe post în medicină, medicină dentară şi farmacie, care se va desfăşura în centrul universitar din Bucureşti. Ministerul Sănătăţii Publice a scos la concurs 702 posturi pentru care s-au înscris peste 920 de absolvenţi. Noutatea absolută din acest an este organizarea concursului pe post, prin care Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, încearcă să stabilizeze medicii în zonele defavorizate. Practic, ei sunt „legaţi de glie” cel puţin pe o perioadă echivalentă cu pregătirea în centrele de rezidenţiat.
Şapte ani de şcoală
şi apoi, obligatoriu,
încă şapte în sistem
Examenul de rezidenţiat va avea loc în Bucureşti, în mai multe centre. Proba de examen se va desfăşura pe durata a patru ore, timp în care candidaţii vor trebui să rezolve caietele de concurs ce conţin 200 de grile pentru fiecare domeniu. În cazul egalităţii la puncte, departajarea candidaţilor se va face în funcţie de răspunsurile la întrebarea considerată cu gradul de dificultate cel mai mare. Candidaţii care au obţinut punctajul maxim posibil vor fi departajaţi prin susţinerea unei probe suplimentare. Această probă constă din 100 de întrebări, redactate cu 24 de ore înainte de susţinerea probei, într-un sediu securizat. Proba suplimentară va avea loc pe 28 iunie.
Pentru a promova rezidenţiatul, candidaţii trebuie să obţină cel puţin 65% din punctajul maxim al celor 200 de întrebări din examen. Dacă au reuşit să treacă de examen, candidaţii vor trebui mai întâi să efectueze un stagiu de pregătire în centrele de pregătire speciale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova sau Târgu Mureş. După această pregătire, care poate dura chiar şi şapte an