Prepararea aluatului de strudel
Ingrediente (pentru 8 portii): 200 g faina, 1/2 lingurita sare, 4 linguri ulei de floarea soarelui, 100 ml apa calduta, putina faina pentru intins aluatul.
Mod de preparare: * Se amesteca faina, sarea, uleiul si apa mai intai cu mixerul sau cu o lingura de lemn, si apoi se framanta cu mana pana ce se obtine un aluat neted. * Se loveste aluatul de masa sau se framanta cu putere, pana ce devine elastic. * Se strange aluatul in forma de sfera si se lasa sa se odihneasca sub un stergar clatit cu apa fierbinte sau sub un castron. * Se presara cu faina un servet de bucatarie si se intinde o foaie de aluat de circa 1/2 cm grosime. * Se baga mainile cu palmele in jos sub aluat si se intinde aluatul pornind de la mijloc si peste dosul palmelor pana ce se obtine un dreptunghi de circa 55 x 40 cm. (Atentie: inelele, bratarile sau ceasurile pot rupe aluatul!) Marginile mai groase se intind usor cu degetele. Aluatul trebuie sa fi foarte subtire si destul de transparent, asa incat sa se poata citi un ziar pus dedesubtul lui.
Un sfat util: Aluatul iese si mai fin, daca inlocuiti doua din cele patru linguri de apa, cu doua linguri de otet de fructe.
Strudel cu caise
Ingrediente (pentru 8 portii): o foaie de aluat (modul de preparare la reteta nr. 1). Umplutura: 750 g caise proaspete, 3 oua, 50 g zahar, 250 g branza de vaci, faina pentru intins, 40 g unt (pentru uns), 20 g seminte de pin, 70 g biscuiti cu migdale (pricomigdale).
Mod de preparare: * Se spala caisele, se sterg, se taie in patru si li se scot samburii. * Se separa albusurile de galbenusuri. Se freaca bine - cu mixerul - galbenusurile cu zaharul si se adauga - pe rand - branza de vaci si albusurile batute spuma. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se-ntinde aluatul (ca in reteta 1) si se unge cu unt topit (cu ajutorul unei pensule). *