Magia nimicului
Homeopatia lucreaza cu dozaje minime, adesea imposibil de masurat. Remedii miraculoase, cu care multi oameni isi pot alina suferintele. Va prezentam cateva terapii accesibile si cateva medicamente cu efect verificat, pentru a birui bolile rezistente la medicamentele alopate
Pe scurt: ce este homeopatia?
Inventatorul
Putin dupa anul 1800, medicul, farmacistul si traducatorul Samuel Hahnemann (originar din Meissen, Germania) a dat publicitatii metoda lui de tratament homeopatic, o terapie extrem de blanda - intr-o perioada cand medicina prefera interventiile drastice.
Ideea
Homeopatia - termen provenit din limba greaca, din homoios = similar si pathos = suferinta - se bazeaza pe trei principii:
Regula similitudinii - Un remediu se considera adecvat atunci cand declanseaza la un om sanatos aceleasi simptome de care sufera un bolnav. Pe romaneste: cui pe cui se scoate. Coffea (cafeaua) e prescrisa contra insomniei, Allium cepa (ceapa) contra lacrimarii abundente. Se folosesc circa 2000 de substante, majoritatea obtinute din plante, dar si din animale, minerale, metale si acizi.
Potentarea - Substantele se amesteca prin agitare cu alcool sau apa, in etape succesive, ori sunt frecate cu zahar. Procedeul are denumirea de potentare, deoarece teoria este ca o substanta actioneaza cu atat mai puternic (iar nu mai slab), cu cat e mai diluata.
Tratamentul individualizat - Fiecare om e unic. De aceea, arta homeopatiei consta de fapt in identificarea precisa a remediului potrivit pacientului, caracterului sau, structurii psihice, simptomelor sale, reusind pe aceasta cale sa impulsioneze autovindecarea. In acest scop, medicul homeopat ii intocmeste totdeauna pacientului o fisa psihologica, privind stilul sau de viata.
Homeopatia - fabulatie sau adevar?
Subiectul este controve