O stire buna, una dintre singurele, la sfarsit de an scolar. O absolventa din Iasi a fost admisa la nu mai putin de noua universitati de top pe plan mondial.
Cele noua institutii se claseaza pe primele locuri in topul celor mai renumite scoli de invatamant superior din lume. Printre cele noua, fireste, nici o facultate romaneasca. Nimeni, nici fata, nici invatamantul universitar, nu s-a gandit ca viitorul absolventilor de liceu ar putea fi in tara. Astfel ca tanara a trebuit sa se zbata singura cu ofertele aproape de nerefuzat ale acelor noua universitati, pana s-a decis pentru cea care-i oferea un bonus de cateva zeci de mii de dolari pe an, pentru a plati cheltuielile de cazare si studii si a avea si bani de buzunar. De fapt, explica ea, ce a facut nici nu e mult si nici complicat. Acum catva timp, la avizierul colegiului unde invata a vazut un anunt in legatura cu examenul la un institut transnational de educatie, patronat spiritual de Nelson Mandela. Eleva noastra a participat la acest program, care-i asigura, printr-o retea de aproape o suta de colegii din toata lumea, o finantare substantiala si doua calatorii de studiu. A castigat, apoi, un concurs in Statele Unite, cu o lucrare despre situatia copiilor abandonati de parintii plecati la munca in strainatate. Astfel s-a putut inscrie fara probleme la Harvard.
Situatia Sorinei Codrea nu este singulara. Mii de romani studiaza in strainatate. Au incercat si au fost admisi la cele mai renumite universitati, intr-o perioada in care diplomele universitare din Romania sunt cu mare greutate recunoscute in strainatate si mai deloc echivalate. Ceea ce inseamna ca nu poti fi angajat, conform studiilor romanesti, decat in posturi inferioare calificarii tale. Asta, si pentru ca mai toti expertii din strainatate stiu ca universitatile romanesti de stat sau private, arunca pe piata batalioane de absolventi me