Ioana Lupea: "Orban a rămas şi fără organizaţie, şi fără adepţi. Părăseşte câmpul marilor bătălii politice fără eroism".
Ludovic Orban a fost anihilat ca un virus periculos. Într-o singură săptămână, a rămas şi fără organizaţie, şi fără clientelă guvernamentală. Orban era terminat în partid încă dinainte de hotărârea liderilor liberali de dizolvare a conducerii organizaţiei Bucureşti. Demiterea arbitrară a prefectului Cătălin Deaconescu a avut un singur scop, să transmită un avertisment fără echivoc oamenilor lui Ludovic Orban din administraţia locală şi centrală. Decriptat, mesajul sună astfel: cine e cu Orban, ca Deaconescu va păţi.
Ludovic Orban a fost deposedat de puterea de influenţă în PNL nu atât pentru că a cochetat cu PDL, cât pentru imprevizibilitatea sa. Nici Călin Popescu-Tăriceanu şi nici Dinu Patriciu - reprezentat la vârful PNL de patriarhul congregaţiei Prahova, Mircea Ionescu Quintus - n-au nevoie în echipă de un jucător cu personalitate, a cărui forţă creştea odată cu apropierea alegerilor generale. Orban putea deturna planurile liberalilor într-o direcţie nedorită pentru că, spre deosebire de alţi „minoritari“ în PNL, ca Norica Nicolai şi Crin Antonescu, el avea unelte să construiască o grupare disidentă. Ca ministru al transporturilor, Orban dispune de posturi şi de fonduri, adică de tot ceea ce-i trebuia pentru a-şi încropi o clientelă devotată. Aceasta a fost raţiunea pentru care Orban a decis să predea organizaţia de Bucureşti lui Tăriceanu, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache, din celebrul cuplu „Bittner şi Petrache“. Între şefia PNL Bucureşti şi mandatul de ministru al transporturilor, a ales executivul. După demiterea lui Cătălin Deaconescu, nici acesta nu-i va mai fi însă de vreun folos.
Momentul-cheie în decăderea lui Orban a fost înlăturarea din funcţie a prefectului de Bucureşti. Nici Cătălin Deacone