Economia românească oferă condiţii prielnice băncilor comerciale, pentru dezvoltare şi profit În ciuda rezultatelor şi perspectivelor pozitive, cotaţiile băncilor listate la BVB au
Economia românească oferă condiţii prielnice băncilor comerciale, pentru dezvoltare şi profit
În ciuda rezultatelor şi perspectivelor pozitive, cotaţiile băncilor listate la BVB au fost scufundate de valul financiar internaţional.
Economia României se încadrează pe un trend ascendent, numai în primele 3 luni din 2008, cifra anualizată a creşterii economice a fost de 8,2%. Dintre sectoarele care contribuie la această dinamică, băncile sunt primele care beneficiază de mersul economiei. Creşterea economică utilizează credite şi creează depozite, iar băncile îşi văd afacerile în creştere.
Activele bancare şi profiturile au înregistrat dinamici excelente, ducând în sus preţul titlurilor bancare listate. Apoi situaţia economică mondială a devenit mult mai importantă decât cea internă, deşi cea din urmă nu a dat semne de slăbiciune în ultima perioadă.
Acţionarii celor mai mari bănci listate, BRD şi Banca Transilvania, au păstrat, în marea lor majoritate, acţiunile care le oferiseră randamente atât de bune în perioadele anterioare, fapt vizibil prin lichiditatea redusă. Cu siguranţă însă s-au întrebat dacă a fost o decizie corectă.
BRD şi TLV, în cifre
La finalul lui 2007, BRD deţinea aproape 16% din totalul activelor bancare, iar TLV aproximativ 5%. În ultimele 12 luni, activele celor două bănci au crescut cu 43%, respectiv 66%. În 2007, profiturile acestora s-au majorat, BRD având o creştere de 40%, iar în cazul TLV aprecierea a fost chiar de 180%, dar situaţia se datorează mai ales tranzacţiei de 90 mil. euro aferente vânzării BT Asigurări.
Fără această operaţiune, dinamica profitului TLV ar fi de doar 39%. Pe primul trimestru din 2008 ambe