Solstiţiul din 21 iunie a marcat începutul verii în emisfera nordică Energia solară poate deveni energia viitorului. Singura problemă rămâne perfecţionarea tehnologiilor de captare,
Solstiţiul din 21 iunie a marcat începutul verii în emisfera nordică
Energia solară poate deveni energia viitorului. Singura problemă rămâne perfecţionarea tehnologiilor de captare, conversie şi stocare în instalaţii adecvate.
Începutul verii a fost marcat astronomic în noaptea de 20 spre 21 iunie, la ora 3.00. Specialiştii susţin că, în această perioadă, preţ de trei zile, soarele "stă pe loc", iar noaptea solstiţiului de vară este cea mai scurtă din an.
Petre Popescu, de la Institutul Astronomic al Academiei Române, spune că, în fiecare an, pe 21 iunie, Soarele, privit de pe Pământ, atinge cea mai mare înălţime pe bolta cerească faţă de linia orizontului, şi din această poziţie strălucirea sa este maximă. Institutul Astronomic din Bucureşti nu a sărbătorit însă, în acest an, solstiţiul de vară.
Nici Ministerul Mediului sau Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu au organizat manifestări cu prilejul Sărbătorii Soarelui.
Ziua Soarelui, manifestare anuală lansată de Societatea Internaţională pentru Energie Solară, a fost instituită şi în România, în anul 1997, şi are drept scop popularizarea posibilităţilor de utilizare a energiei solare.
"Stâlpul de flori"
Solstiţiul de vară a fost însă un prilej de petrecere până în zori pentru cei care au ajuns la magazinul Ikea. Una dintre cele mai îndepărtate tradiţii ale Suediei, "Midsummer", a fost adusă şi în România de patroni.
Personalul magazinului i-a aşteptat vineri seara pe oaspeţi cu băuturi şi specialităţi culinare suedeze, oferite gratuit până la miezul nopţii, şi cu o mulţime de surprize. Începând cu ora 17.00, în faţa magazinului a început împodobirea "stâlpului de flor