Comisia Naţională de Prognoză anticipează o scădere a importurilor de gaze naturale, până în 2013 Ponderea gazelor naturale în coşul de resurse primare ar putea fi diminuată în
Comisia Naţională de Prognoză anticipează o scădere a importurilor de gaze naturale, până în 2013
Ponderea gazelor naturale în coşul de resurse primare ar putea fi diminuată în favoarea altor tipuri de combustibil, iar tendinţa este de eficientizare a consumului.
Evoluţia spectaculoasă a preţului petrolului şi, indirect, a gazelor naturale, ar putea determina reorientarea unei părţi a consumatorilor spre surse alternative de combustibil. Cel puţin aşa reiese din datele prezentate în prognoza de primăvară privind echilibrul energetic în perioada 2008-2013, elaborate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).
Potrivit documentului citat, importurile de gaze vor scădea de la 3,91 milioane tone echivalent petrol (tep), în 2008, până la 3,68 milioane tep, în 2013, nivel cu aproape 6% mai mic. Scăderea va fi cuprinsă între 0,8 şi 1,5% pe an. Previziunile CNP au fost realizate pe baza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică şi a prognozei macroeconomice pe termen mediu, 2008-2013.
De altfel, anul trecut importurile de gaze au scăzut semnificativ faţă de 2006, de la circa 4,84 milioane tep la 3,9 milioane tep, în mare parte din cauza temperaturilor ridicate, care au afectat consumul.
De la gaz la curent electric
De asemenea, producţia internă de gaze este estimată să se diminueze anual, în intervalul 2008-2013, cu procente variind între 0,5 şi 0,9%, de la 9,65 milioane tep la 9,29 milioane tep.
"Din cauza preţurilor ridicate, va exista o tendinţă de trecere a consumului de pe gaze la curent electric", a declarat, pentru "Adevărul", preşedintele CNP, Ion Ghizdeanu. Previziunile pentru anii următori ale CNP diferă de cele incluse în stra