Dezvoltatorii imobiliari vând case pe bandă rulantă în zonele industriale, fără să-şi avertizeze clienţii cu privire la problemele de mediu. Sursa: EVZ
În fiecare seară, dacă vrea să aibă aer curat, Iolanda Bosart închide geamurile. Nu-şi permite luxul să iasă în grădina noii sale vile, de pe Strada Amurgului, ca să privească stelele. Nici nu le-ar zări prea bine. Aerul nopţii e învăluit de o ceaţă densă şi otrăvitoare, cadou de la „vecinul“ generos de peste drum - Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti (IMGB).
În grădină, la aer „proaspăt poluat“
Noii proprietari de vile din Amurgului, aproape de staţia de metrou IMGB din Berceni, au aflat prea târziu de „beneficiile“ zonei în care şi-au cumpărat terenurile. De două-trei ori pe zi, IMGB le trimite peste case nori ameninţători de culoare ruginie.
„Cel mai rău e când iese fumul acela roşiatic. E înecăcios, te înţeapă în gât şi simţi că te sufoci“, se plânge o proprietară, Amalia Ghiţă. În unele nopţi şi dimineţi, când, susţin localnicii, fabrica lucrează la capacitate maximă, aerul în zonă e irespirabil. Două angajate de la o fabrică de pantofi din apropiere spun că uneori nici nu pot aerisi halele în care lucrează.
Proprietarii se mai plâng că gazonul din curte se usucă, iar plantele decorative se ard şi trebuie băgate în casă. „O să ne îmbolnăvim cu toţii respirând aerul ăsta poluat. Ce putem face, unde să ne ducem?“, se întreabă o vecină, Oana Rotaru.
Otravă pe bani mulţi
În urmă cu doi ani, lângă staţia de metrou nu era decât un câmp acoperit de ciulini şi amuşinat de câini. În ciuda peisajului industrial, frenezia imobiliară din sudul Capitalei a cuprins chiar şi zona IMGB, unde un dezvoltator vinde pe bani grei clădiri rezidenţiale. Fără să-şi informeze clienţii despre riscurile la care se supun, agenţia pune la vânzare