Populatia are 6,6 milioane de credite contractate de la banci si institutii financiare nebancare (IFN). Creditul mediu pentru fiecare client este de 6.500 de euro, iar doi din trei romani au mai mult de un imprumut contractat. Biroul a emis in
Circa 4 milioane de romani aveau in mai datorii curente fata de banci si societatile de credit de consum, arata datele Biroului de Credit. In total, creditele acordate de sistemul bancar si jucatorii de top de pe piata institutiilor financiare nebancare (IFN) se ridica la 94,5 miliarde de lei (echivalentul a 26,1 miliarde de euro) la sfarsitul lunii mai.
Biroul de Credit este o institutie creata in urma cu aproape patru ani de bancile din sistem pentru a gestiona informatii privind piata creditului de retail.
Datele arata ca, la sfarsitul lunii mai, creditul mediu contractat de fiecare roman care a apelat la finantari de la o banca sau un IFN era de 23.625 de lei (circa 6.500 de euro).
De aproape trei ani Biroul colecteaza de la institutiile partenere atat date negative (privind restantele acumulate de clienti sau declaratii cu inadvertente prezentate), cat si informatii pozitive - date despre tipul creditelor contractate si valoarea acestora, chiar daca nu au aparut probleme la rambursare.
In prezent, Biroul colecteaza date pozitive de la 24 de banci comerciale, acoperind astfel 92% din piata de retail. Pe langa acestea, alte sase IFN-uri (societati de leasing si de credit de consum) participa cu informatii pozitive in sistemul Biroului de Credit.
Potrivit datelor colectate de institutie, numarul total al conturilor active de credit la sfarsitul lunii mai era de 6,6 milioane.
Avand in vedere ca doar patru milioane de clienti sunt inregistrati cu debite curente, rezulta ca aproape doi din trei romani care au apelat la finantari de la banci au contractat mai mult de un credit