La 22 iunie 1963, a încetat din viaţă Maria Tănase, una dintre cele mai cunoscute interprete ale cântecului popular românesc.
Plasată în atmosfera vieţii muzicale de la începutul celui de-al treilea deceniu al secolului nostru, alături de G. Enescu, C-tin Brâncuşi, C-tin Tănase, Petre Ştefănescu Goangă, Mariei Tănase i s-au atribuit calificative precum: "Privighetoarea", "Ciocârlia", "Luceafărul", "Ambasadoarea cântecului nostru popular", "Regina cântecului românesc", "Steaua", "Prinţesa liricii sentimentale şi a cântecului românesc" sau "Măria cântecelor", "Pasăre măiastră".
Născută la Bucureşti, la 25 septembrie 1913, a urmat timp de un semestru cursurile Liceului "Spiru Haret", apoi ale Liceului de fete "Ion Heliade Rădulescu".
A debutat la Teatrul de revistă "Cărăbuş" (1934). Pentru a nu da loc la confuzii cu cei doi "Tănase", Constantin Tănase - directorul teatrului - a schimbat numele tinerei debutante în Elise Lame. Câteva zile mai târziu, după propria dorinţă, apare pe afiş sub numele Mary Atanasiu.
A efectuat imprimări de probă la Studioul "Lifa", apoi a fost invitată la Londra pentru imprimări la Casa de discuri "Columbia", reprezentantă la Bucureşti a Casei londoneze de plăci de patefon (1934). Călătoreşte la Paris şi la Londra, unde este ascultată de un renumit profesor şi sfătuită să aibă un singur îndrumător: folclorul.
A bătut satele şi cătunele din Transilvania, Banat, Oltenia, Dobrogea pentru a culege cântece ţărăneşti de la cântăreţi anonimi, pe care apoi le-a prelucrat.
A debutat la postul de Radio Bucureşti (februarie1938) şi la Teatrul Alhambra (septembrie 1938). În noiembrie 1938, încheie un contract cu restaurantul "Dory-Parc', devenit, apoi, "Neptun", cântând şi pe estradele restaurantelor "Luxandra" şi "Parcul Luther". A susţinut concerte de muzică românească în folosul Crucii Roşii.
A fost desem