Nici 25% dintre pensionarii din Dolj n-au renunţat la modalitatea clasică de a intra în posesia drepturilor băneşti, preferând încă să audă cum sună poştaşul la interfon sau cum strigă la poartă şi ignorând varianta automatizată şi modernă a contului sau a cardului.Deşi au posibilitatea să primească banii în cont sau să-şi transfere pensiile pe card, cei mai mulţi dintre doljenii care şi-au încheiat socotelile cu angajatorii aşteaptă să sune poştaşul şi să le dea cupoanele, mov sau roşu, după caz. Din cele 226.000 de persoane cuprinse în evidenţa Casei Judeţene de Pensii Dolj, doar 14.892 au banii viraţi într-un cont. Mulţi dintre pensionari locuiesc în mediul rural, iar pentru alţii, pensiile sunt atât de mici, încât abia reuşesc să-şi achite datoriile. La chestionarele aplicate în luna decembrie a anului trecut de CJP Dolj, cei care au răspuns, nu mai mult de 20%, au specificat că doresc plata prin poştă. „Deşi primesc banii mai devreme şi în siguranţă, nu aşteaptă după factorii poştali, iar comisioanele pentru bănci sunt plătite de noi, oamenii sunt mai reticenţi la viramentul pensiilor în cont, chiar dacă varianta automatizată ar fi mult mai simplă şi pentru noi, şi pentru ei“, a declarat Ileana Ciutan, directoarea Casei Judeţene de Pensii.
Comisioane diferite Potrivit legislaţiei în vigoare, pensia se plăteşte în funcţie de opţiunea persoanei îndreptăţite, prin mandat poştal, cont curent sau cont de card, în condiţiile negociate prin convenţiile încheiate de Casa Naţională de Pensii cu Compania Naţională „Poşta Română“, respectiv cu băncile CEC Bank, Banca Comercială Română, Banca Comercială Carpatica, Bancpost, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Procredit şi Banca Transilvania.
„Pentru fiecare, s-a stabilit prin convenţie un comision specific. Astfel, pentru bănci se achită 0,15 sau 0,10% din sumele virate, iar comisionul la plata prin poştă es