Deşi a admis că interlopul a comis infracţiuni cu violenţă, magistratul Marilena Popa a arătat că faptele nu justifică, totuşi, arestarea lui.
Deşi au admis că „există indicii“ că interlopul Vasile Fierbântu, mai cunoscut drept „Sile Pietroi“, şi complicii săi au comis infracţiuni cu violenţă - tentativă de omor calficat, lovire, distrugere şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni -, magistraţii Tribunalului Bucureşti arată, în motivarea deciziei de eliberare a infractorilor, că aceste fapte nu justifică arestarea preventivă.
„Instanţa constată că nu sunt dovedite nici temeiurile juridice în baza cărora se solicită arestarea - majoritatea inculpaţilor neavând antecedente penale - şi nici nu a fost făcută dovada că inculpaţii s-au sustras urmăririi penale, au zădărnicit aflarea adevărului prin orice mijloc, că pregătesc săvârşirea altor fapte penale sau că prezintă un pericol social concret pentru ordinea publică“, se arată în documentul semnat de judecătoarea Marilena Popa.
Declaraţiile martorilor,nule în faţa instanţei
Mai mult, în ceea ce priveşte faptul că Sile Pietroi a fugit, miercuri dimineaţă, de anchetatorii care au descins în locuinţa sa din comuna ilfoveană Glina, instanţa arată că nici în cazul acestuia nu există o dovadă pentru sustragerea de la urmărirea penală, întrucât „nu fusese citat oficial să se prezinte la anchetă şi nu avea nicio interdicţie de a părăsi ţara sau localitatea, de la ultima sa audiere“.
Potrivit informaţiilor reţinute de Tribunalul Bucureşti din referatul întocmit de procurori, cea mai veche faptă de care Pietroi este acuzat este o tâlhărie din ianuarie 2005, când interlopul, ajutat de Marian Vărăşteanu şi alţi complici, l-a bătut pe Florin Manu, care a încercat să recupereze un cal furat de Vărăşteanu. În timpul altercaţiei, victimei i-ar fi fost smuls de la gât