Multe râuri au trecut, în 2007, la o categorie calitativă inferioară Poluarea industrială şi seceta din ultimii ani au dus la reducerea purităţii apelor de suprafaţă. Fenomenul s-ar
Multe râuri au trecut, în 2007, la o categorie calitativă inferioară
Poluarea industrială şi seceta din ultimii ani au dus la reducerea purităţii apelor de suprafaţă. Fenomenul s-ar putea menţine dacă se continuă poluarea.
Raportul Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) privind calitatea apelor în 2007 arată o degradare a apelor de suprafaţă din acest punct de vedere faţă de anii precedenţi. Astfel, în timp ce, în 2005, 29% din râuri se încadrau în categoria întâi de calitate (foarte bună), în 2006 ponderea a scăzut la 28,5%, pentru ca, în 2007, aceasta să ajungă la 25%.
În acelaşi timp, apele de suprafaţă încadrate la ultimele categorii (calitate proastă şi foarte proastă) au rămas la valori aproximativ egale. Astfel, 5,2% din râuri intrau în 2006 la categoria apelor de calitate proastă şi 1,5% din apele supraterane se încadrau la categoria de foarte proastă calitate, valorile ajungând, în 2007, la 4,4%, respectiv 1,54%.
Poluarea industrială, principala cauză
Potrivit reprezentanţilor ANAR, degradarea calităţii apelor vine pe fondul mai multor factori, dintre care cel mai important îl reprezintă poluarea determinată de activităţile industriale.
De asemenea, calitatea scăzută a apelor în anul 2007 faţă de anul anterior a fost influenţată şi de seceta cu care s-a confruntat România pe parcursul verii anului trecut. Totodată, creşterea temperaturii apei a favorizat, izolat, mortalitatea piscicolă.
Nu în ultimul rând, un factor de poluare îl reprezintă depozitarea necontrolată a deşeurilor pe malul sau în albia râurilor.
Tendinţă de permanentizare
Directorul general al Administraţiei Apele Române, Marius Postelnicescu