Pentru luna iulie, romanilor li s-a pregatit o surpriza neplacuta: scumpiri in lant. Pe lista neagra s-a inscris pina in prezent majorarea tarifului la energie electrica, precum si la gazul natural. Asa cum s-a mai intimplat in astfel de situatii, efectul scumpirilor la utilitatile publice va genera modificari de preturi in acelasi sens si la celelalte categorii de preturi si tarife, mai cu seama in sectorul alimentatiei. In plus, si fumatorii trebuie sa se gindeasca serios la reducerea "ratiei" de tigari, intrucit si la acest capitol s-au anuntat majorari.
Cea mai "usturatoare" scumpire va fi cea la gaz metan, intrucit aici pretentiile furnizorilor depasesc 20%. Concret, "Distrigaz Sud" companie la care sint arondati si consumatorii braileni, a solicitat recent Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o crestere a tarifelor practicate cu peste 22%. Cererea este motivata de evolutia nefavorabila a cotatiei titeiului, conditie in care efectele negative s-au facut resimtite si in ceea ce priveste gazele naturale. Concret, s-a inregistrat o crestere a pretului gazelor din import de la 370 dolari/1.000 metri cubi - in primul trimestru - la 420 dolari/1.000 metri cubi in perioada aprilie-iunie 2008.
"Majorarea pretului barilului de petrol induce si modificarea celui practicat pentru gazul din import. Pretul pe care s-a bazat ANRE atunci cind s-a aprobat cresterea de la inceputul anului a fost, pentru gazul natural din import, de 370 dolari/1.000 metri cubi, valabil pentru primul trimestru. In trimestrul al doilea, datorita cresterii cotatiilor petroliere, s-a ajuns la peste 420 dolari/1.000 metri cubi. La acestea se adauga si faptul ca in pretul final intra si alte elemente precum tarifele de transport si cel de inmagazinare, care, la rindul lor, au crescut in perioada anterioara", se precizeaza intr-un comunicat al "Distriga