Politicianul care arunca asupra alegatorilor vinovatia pentru esecul sau ar trebui sa se retraga, recunoscand deschis ca politica il depaseste. La fel ar trebui sa procedeze si strategii sai. Daca electoratul vizat de ei nu s-a prezentat la vot inseamna ca politicianul si partidul din care face parte au mari probleme in a intelege pe ce lume traiesc. Am auzit tot felul de versiuni legate de participarea redusa la scrutin. S-a spus ca oamenii nu s-ar fi deranjat la urne de prea mult bine. Ca, adica, daca le-ar fi fost rau, romanii se napusteau sa aleaga primari numai unul si unul. A fost ignorata sila, maturata sub pres de toti liderii partidelor, fiindca ar fi insemnat sa-si recunoasca vinovatia pentru degradarea spiritului civic.
Oamenii politici invoca des in discursuri demagogice poporul, vorbind ca despre o singura persoana. Mergand pe logica lor, nu se poate sa ignoram faptul ca poporul are interese si necesitati stringente, pe care vecinul politician ar trebui sa i le respecte. Dorintele oamenilor sunt simple si de bun-simt. Poporul acela care voteaza o data la patru ani nu are grupuri de interese. Politicienii au! Electoratul observa si taxeaza. Simplu de tot. Justitie primara.
PSD si-a intarit electoratul rural fiindca la tara, in comunitati mici, e mult mai simplu sa le oferi oamenilor, pe termen scurt, ceea ce-si doresc. PD-L a pierdut priza la electoratul urban fiindca din strategia partidului a lipsit – fiind totusi alegeri locale – mesajul simplu, percutant, empatic, destinat tocmai necesitatilor de interes local. "Vom face, vom drege" nu mai tine. Nici "am facut, am dres", ci eu, politicianul, lucrez acum pentru voi si fac exact ce am aflat ca va trebuie. si stiu bine ce aveti nevoie. De aceea a avut succes, de pilda, Sorin Oprescu. A afisat o atitudine de avocat al bucurestenilor si a castigat tocmai fiindca n-a promis nimic conc