Uniunea Europeana urmeaza sa ridice oficial, luni, sanctiunile impotriva Cubei, sperand sa incurajeze astfel noul regim al lui Raul Castro.
Suedia intarzie aceasta decizie de ridicare a sanctiunilor, din motive procedurale. Decizia nu va putea fi aprobata decat mai tarziu in cursul zilei de luni sau marti, precizeaza AFP.
Decizia de ridicare a sanctiunilor, care a fost adoptata in principiu joi la reuniunea ministrilor europeni de Externe, urma sa fie oficial ratificata luni.
De fapt, sanctiunile europene au fost suspendate in 2005. Pentru a obtine acordul cehilor, care s-au aratat pana in ultimul moment reticenti fata de aceasta decizie, UE a acceptat sa ofere unele garantii legate de drepturile omului.
"Exista o conditie potrivit careia vom examina in fiecare an situatia drepturilor omului si pe aceasta baza vom decide daca ne vom continua politica fata de Cuba", a subliniat, saptamana trecuta, seful diplomatiei cehe, Karel Schwarzenberg.
Pe de alta parte, aceasta conditie nu i-a impiedicat pe disidentii cubanezi sa condamne decizia europeana.
"Trebuie sa ne asteptam la lucruri oribile. Deja, inainte de ridicarea sanctiunilor, Guvernul era incredibil de agresiv...Acum, ca au fost ridicate, agresivitatea Guvernului se va dezlantui", a declarat Martha Beatriz Roque, lider al Opozitiei radicale a regimului, eliberata din detentie in 2004.
Fidel Castro a calificat, vineri, la randul sau, decizia UE ca fiind o "enorma ipocrizie", potrivit unui articol pe care il semneaza.
"La varsta mea si cu starea mea de sanatate, nu se stie cat mai am de trait, insa doresc sa imi exprim dispretul fata de enorma ipocrizie pe care o reprezinta o asemenea decizie", sustine Fidel Castro intr-o "luare de pozitie" publicata pe site-ul Cubadebate.
Uniunea Europeana urmeaza sa ri