O moneda nationala slabita sustine economia romaneasca si procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent, care ar putea intra intr-o faza de stagnare in acest an, potrivit unui studiu Erste Bank.
Incepand din vara lui 2007, Romania se confrunta cu perioade de puternice iesiri de capital, determinate de ingrijorarile fata de vulnerabilitatea economiei romanesti si de impactul monedei mai slabe asupra economiei, in special in sectorul financiar, potrivit raportului Erste.
"Noi consideram ca moneda nationala slabita sustine economia romaneasca si procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent. De la inceputul acestui an, am constatat o decelerare accentuata a deteriorarii contului curent, care sugereaza ca deficitul de cont curent raportat la PIB ar putea intra intr-o faza de stagnare in acest an (fata de consensul general pe piata referitor la o crestere minora)", considera analistii Erste.
PIB-ul Romaniei a urcat in primele trei luni cu 8,2%, cea mai mare crestere inregistrata intr-un prim trimestru dupa 1990.
Deficitul de cont curent al Romaniei raportat la Produsul Intern Brut ar putea intra anul acesta intr-o perioada de stagnare, de la inceputul lui 2008 fiind observata o decelarare accentuata a deteriorarii contului curent, conform raportului Erste Bank privind sectorul bancar din Europa Centrala si de Est.
'Incepand din vara lui 2007, Romania se confrunta cu perioade de puternice iesiri de capital, determinate de ingrijorarile fata de vulnerabilitatea economiei romanesti si de impactul monedei sale mai slabe asupra economiei (in special in sectorul financiar). Noi consideram ca moneda nationala slabita sustine economia romaneasca si procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent. De la inceputul acestui an, am constatat o decelerare accentuata a deteriorarii contului curent, care sugereaza ca d