Examenul maturităţii –Bacalaureatul – îi aşteaptă astăzi pe elevi în centrele de examinare. Pentru cei 8.500 de absolvenţi din judeţul Braşov se înteţesc emoţiile, însă numai jumătate din ei vor intra azi în sălile de examinare. Prima probă orală - Limba şi literatura română - se desfăşoară pe durata a două zile, luni fiind aşteptaţi elevii, în ordine alfabetică, de la prima jumătate a catalogului.
În judeţul Braşov au fost organizate 16 centre de examinare, fiecare dintre acestea având arondate două sau mai multe instituţii de învăţământ liceal.
Materia de Bacalaureat din acest an a fost foarte controversată. Elevii ar putea primi bileţele cu subiecte legate de discursul fostului şef al Comisiei UE Jonathan Scheele, cu paragrafe din Declaraţia Drepturilor Omului, din Raportul Tismăneanu privind crimele comunismului sau din Pactul Naţional pentru Educaţie. Acestea au fost mult hulite şi de profesori, ca să nu mai vorbim de elevi.
Elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine în zilele de 24 şi 25 iunie proba orală la limba şi literatura maternă. În 25 şi 26 iunie se desfăşoară ultima probă orală, cea la limba şi literatura modernă. Primul test scris (limba şi literatura română) va avea loc vineri, 27 iunie.
Cadrele vor răspunde
disciplinar
Având în vedere scandalurile de la ediţiile anterioare ale Bacalaureatului, Ministerul Educaţiei a subliniat încă o dată că nu va avea milă de profesorii care încalcă legea. „Cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin sunt sancţionate în conformitate cu prevederile Codului penal. În astfel de cazuri, Comisia Naţională de Bacalaureat sau du