Liderii europeni propun diverse subvenţii pentru a-i ajuta pe consumatori Scumpirea petrolului afectează întreaga Europă, dar liderii statelor membre ale UE nu reuşesc încă să
Liderii europeni propun diverse subvenţii pentru a-i ajuta pe consumatori
Scumpirea petrolului afectează întreaga Europă, dar liderii statelor membre ale UE nu reuşesc încă să găsească o soluţie comună la această problemă.
Europenii plătesc unul dintre cele mai mari preţuri pe benzină pentru a-şi umple rezervoarele la pompe. Dacă în SUA un galon de benzină (3,78 litri) costă aproximativ 4 dolari, europenii dau în medie, pentru aceeaşi cantitate de combustibil, 9 euro (14 dolari).
Aproape jumătate din această sumă este dată de taxele şi accizele care umplu cuferele guvernelor europene. În timp ce preţul petrolului s-a apropiat de cotaţia de 140 de dolari pe baril, Europa a fost traversată de un val de proteste ale şoferilor, fermierilor şi pescarilor care se plâng de preţul mare al combustibililor.
Reuniţi zilele trecute la Bruxelles, liderii UE au încercat să vină cu soluţii. Europa rămâne însă divizată în privinţa reducerilor de taxe şi a diverselor subvenţii care să uşureze viaţa consumatorilor a căror putere de cumpărare este şi aşa erodată de scumpirea alimentelor.
Fiecare stat e liber să ia măsuri
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut celor 26 de ţări membre ale UE să-şi unească eforturile pentru a reduce la nivelul întregului bloc TVA-ul la combustibili, dar Germania, Suedia, Comisia Europeană şi alţii se opun pe motiv că o astfel de măsură nu ar descuraja consumul, scrie Associated Press.
Propunerea franceză nu a fost însă scoasă complet din calcul. Franţa plănuieşte să-şi ajute şoferii şi pescarii, la fel cum au promis că vor face şi Spania şi Portugalia. Italia propune în schimb o taxă gen "Robin Hood", menită să ia bani de