Bursa de la Bucuresti s-a aliniat evolutiei burselor internationale, care au inregistrat scaderi puternice in ultimele saptamani pe fondul cresterii pretului petrolului.
Bursele din intreaga lume au suferit in ultimele saptamani noi corectii care au adus principalii indici din nou aproape de minimele anului, pe fondul temerilor legate de efectele pretului in crestere al petrolului asupra economiei mondiale.
Noile scaderi vin intr-un moment in care atat pietele internationale, cat si Bursa de la Bucuresti dadeau semne de stabilizare, chiar revenire, dupa valul de corectii din primele luni ale acestui an, generat de criza subprime declansata in SUA la mijlocul anului trecut. Pretul petrolului s-a apropiat saptamana trecuta de 140 de dolari pe baril, inregistrand o crestere de 20% de la inceputul lunii mai. Pe plan international, efectele scumpirii petrolului sunt cresterea inflatiei, scaderea consumului si incetinirea cresterii economice, mai ales in economiile dependende de titeiul din import.
"Criza subprime si criza petrolului se desfasoara cam simultan. Caderile de la noi au legatura cu scaderile de pe pietele internationale, acolo unde in acest moment evolutia pretului petrolului este unul dintre cei mai importanti factori", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
El este de parere ca efectele crizei financiare internationale continua sa cantareasca destul de mult in evolutia burselor.
"Nu e ca si cum economia merge bine si pretul petrolului e singura problema. Mai sunt si alti factori care influenteaza evolutia de afara, precum criza suprime sau tendinta de incetinire a economiilor", continua Pasol.
El este de parere ca atat timp cat nu se stabilizeaza lucrurile la nivelul acestor sectoare, bursele nu-si vor reveni.
"Exista o criza a petrolului care ne afecteaza foarte