Ludovic Orban a fost anihilat ca un virus periculos. Intr-o singura saptamana, a ramas si fara organizatie, si fara clientela guvernamentala. Orban era terminat in partid inca dinainte de hotararea liderilor liberali de dizolvare a conducerii organizatiei Bucuresti. Demiterea arbitrara a prefectului Catalin Deaconescu a avut un singur scop, sa transmita un avertisment fara echivoc oamenilor lui Ludovic Orban din administratia locala si centrala. Decriptat, mesajul suna astfel: cine e cu Orban, ca Deaconescu va plati.
Ludovic Orban a fost deposedat de puterea de influenta in PNL nu atat pentru ca a cochetat cu PDL, cat pentru imprevizibilitatea sa. Nici Calin Popescu-Tariceanu si nici Dinu Patriciu - reprezentat la varful PNL de patriarhul congregatiei Prahova, Mircea Ionescu Quintus - n-au nevoie in echipa de un jucator cu personalitate, a carui forta crestea odata cu apropierea alegerilor generale. Orban putea deturna planurile liberalilor intr-o directie nedorita pentru ca, spre deosebire de alti „minoritari“ in PNL, ca Norica Nicolai si Crin Antonescu, el avea unelte sa construiasca o grupare disidenta. Ca ministru al transporturilor, Orban dispune de posturi si de fonduri, adica de tot ceea ce-i trebuia pentru a-si incropi o clientela devotata. Aceasta a fost ratiunea pentru care Orban a decis sa predea organizatia de Bucuresti lui Tariceanu, Eugen Nicolaescu si Marian Petrache, din celebrul cuplu „Bittner si Petrache“. Intre sefia PNL Bucuresti si mandatul de ministru al transporturilor, a ales executivul. Dupa demiterea lui Catalin Deaconescu, nici acesta nu-i va mai fi insa de vreun folos.
Momentul-cheie in decaderea lui Orban a fost inlaturarea din functie a prefectului de Bucuresti. Nici Catalin Deaconescu, nici Ludovic Orban nu au inteles miza actiunii puse la cale probabil de geniul rau Bogdan Olteanu, al carei scop era infricosarea