» Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) vor strange in acest an circa 200 milioane euro, din care aproximativ 70% (140 milioane euro) trebuie sa plaseze in titluri de stat.
Dupa primele doua luni, fondurile de pensii de pe Pilonul II au primit aproape 50 milioane euro, iar pana la sfarsitul anului, daca datele nu se vor schimba semnificativ, fondurile vor incasa inca 150 milioane euro, estimeaza reprezentantii ING, Allianz-Tiriac si Interamerican.
"Conform legislatiei, fondurile de pensii trebuie sa aiba minimum 65% din active in titluri de stat emise in Romania, Uniunea Europeana, SUA, Canada sau Japonia. Astfel, la finalul anului fondurile de pensii trebuie sa aiba circa 140 milioane euro in titluri de stat. Cred ca majoritatea administratorilor vor prefera titlurile romanesti pentru a nu se expune unui risc valutar. In prezent, titlurile de stat romanesti ofera un randament de 9,5-10% pe an. De asemenea, plasamentele pe bursa ale fondurilor vor reprezenta in medie 10-15% din total active", spune Radu Craciun, director de investitii la Interamerican.
Fondurile de pensii nu sunt singurele institutii financiare care urmaresc plasamente in titluri de stat.
"Nevoie de titluri de stat au fondurile de pensii private, cele facultative, asigurarile de viata bazate pe produse unit-linked etc. Deocamdata bancile detin cea mai mare pondere din piata titlurilor de stat. Listarea titlurilor de stat ar crea o piata secundara lichida, fiind necesara pentru piata de capital in general, nu numai pentru fondurile de pensii. Este nevoie de aceasta piata pentru a oferi un etalon al pietei monetare", a declarat Radu Vasilescu, director general la ING Fond de Pensii.
Pentru a compensa oferta redusa de titluri de stat, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dat o norma prin care permite fondurilor de pensi