Băncile îşi propun să asigure un câştig minim pentru produsele hibride Speriaţi de evoluţiile recente de pe pieţele financiare internaţionale, investitorii caută instrumente cu risc
Băncile îşi propun să asigure un câştig minim pentru produsele hibride
Speriaţi de evoluţiile recente de pe pieţele financiare internaţionale, investitorii caută instrumente cu risc minim.
Criza economică a amplificat scepticismul investitorilor, fie ei clienţi instituţionali sau persoane fizice. În aceste condiţii, aceştia se orientează spre plasamente mai puţin riscante, care să le asigure, totuşi, câştiguri peste medie.
În această categorie intră şi produsele hibrid ce îmbină o componentă de economisire într-un depozit bancar cu una investiţională, cu participarea unui fond de investiţii. Deşi sunt produse sofisticate, prea puţin înţelese de marea majoritate a publicului investitor, analiştii spun că dacă vor fi bine promovate, au toate şansele să fie încununate de succes.
Succesul stă în promovare
"Aceste produse sunt create pentru cei care au puterea să le înţeleagă, iar numărul lor este în creştere. Până la urmă va depinde de cât de agresive vor fi campaniile de promovare", explică Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analysts.
La rândul său, Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest, este de părere că succesul oricărui produs, bancar sau nu depinde de eficienţa promovării.
"Aproape că nu e nevoie să înţeleagă foarte bine produsul. Românii cumpără multe produse fără să înţeleagă exact cum funcţionează", adaugă Panait.
Pe piaţa românească a fost lansat primul fond de investiţii închis cu capital garantat, aparţinând OTP Bank. Clientul constituie iniţial un depozit bonificat cu o dobândă de 14%, dar există şi posibilitatea participării directe la fond. Depozitul este scadent la trei luni. @