O lista cu primele 70 de subiecte pentru proba de orala de limba si literatura romana, subiecte aprobate de Ministerul Educatiei a circulat inca de duminica printre elevii braileni. Ieri dimineata subiectele au ajuns si in redactia cotidianului "Obiectiv". Lista contine cerintele exacte pentru variantele prezentate deja pe site-ul Ministerului si tradeaza o scurgere de informatii. Lista cu intrebarile respective, scrise frumos pentru fiecare bilet si chiar cu indicatii sumare privind ideile pe care trebuia sa le atinga candidatul evaluat, a zburat printre liceeni cu viteza luminii.
Profesorii braileni aflasera ieri de la televiziuni despre faptul ca cerintele de pe biletele de la proba orala de limba romana fusesera divulgate inainte de examen. "Probabil s-a produs o scurgere de informatii de la Bucuresti. Nu cred sa fie o problema la Braila. Nu stiu foarte multe, abia am aflat de situatie. Textele se cunosteau, fusesera publicate de Minister, iar in metodologie erau specificate cerintele, dar nu sub forma de intrebari. Oricum, acest tip de evaluare avantajeaza copiii isteti, care au mai invatat cite ceva, care au mai intrat pe internet. Absolventii nostri se descurca mai greu pentru ca nu au limbaj potrivit de comunicare, nu au prezenta de spirit. Ei sint dezavantajati, iar faptul ca unii ar fi putut sti dinainte acele intrebari nu cred sa-i fi ajutat prea mult", a spus directorul Grupului Scolar "Edmond Nicolau", prof. Teodora Ilie.
Nici profesorul Adrian Simion, examinator in cadrul comisiei de la "Anghel Saligny" nu considera ca examenul ar fi compromis. "Cerintele pe toate biletele sint aproape aceleasi, conform metodologiei. La prima cerinta se solicita evidentierea perspectivei din care a prezentat autorul, la intrebarea a doua erau vizate fapte de limba, iar la intrebarea a treia se cerea opinia elevului. Aceste lucruri se cunosteau, pra