“Tigareta 2”, dosar de rasunet din timpul mandatului prezidential al lui Emil Constantinescu, revine in actualitate dupa aproape noua ani de la declansare si sapte ani de la condamnarile definitive. Ieri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a discutat cererea de revizuire formulata de Dumitru Popescu.
Fostul broker de la Ouick Aeroservice SRL a ramas singur dupa gratiile inchisorii, dupa ce a primit una dintre cele mai grele pedepse: 14 ani de inchisoare pentru ca firma unde lucra a fost cea care, prin Dumitru Popescu, a inchiriat misterioasa aeronava cu care se presupune si acum ca s-a realizat altceva decat ceea ce au stabilit anchetatorii si ca asa-zisa contrabanda cu tigari nu a fost altceva decat “capacul” pus peste aceasta afacere judiciara.
Cererea de revizuire a lui Dumitru Popescu vine dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat ca interceptarile telefonice in acest caz au lezat drepturile garantate de Conventia Europeana.
Aparatorul lui Dumitru Popescu, Ilie Iordachescu, a solicitat instantei supreme casarea solutiei de condamnare a clientului sau si trimiterea cazului la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti pentru expertizarea celor doua interceptari telefonice constatate ca fiind nelegale de catre Curtea de la Strasbourg. Avocatul a solicitat, totodata, si eliberarea din inchisoare a lui Dumitru Popescu.
Acesta a fost condamnat in 2001 la 14 ani de detentie. Procurorul de sedinta a sustinut ca dosarul ar contine si alte probe care au dovedit vinovatia lui Dumitru Popescu, iar CEDO nu ar fi condamnat statul roman, ci ar fi “aperciat” ca acele interceptari nu au fost legale.
Soarta singurului condamnat ramas de dupa gratiile inchisorii se afla in mainile judecatorilor Inaltei Curti, in conditiile in care aceeasi instanta aplica inculpatilor din “Tigareta 2”, prin decizie definitiva,