Romania s-a clasat, anul trecut, pe penultimul loc in Uniunea Europeana, inaintea Bulgariei, potrivit puterii de cumparare. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, indicator al puterii de cumparare, a reprezentat, in 2007, 41% din media celor 27 de state membre, potrivit unui comunicat al Eurostat. Statul membru cu cea mai ridicata putere de cumparare a fost Luxemburg, care s-a situat cu mult inaintea celei de-a doua clasate: Irlanda.
Potrivit statisticii Eurostat, Bulgaria a avut cea mai slaba putere de cumparare, insemnand 38% din media UE, iar Romania s-a plasat pe penultimul loc cu 41%.
La polul opus, cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor, s-a aflat Luxemburg, care a depasit de aproape trei ori media comunitara (276%). Irlanda a avut a doua putere de cumparare din UE, dar semnificativ mai mica decat cea din Luxemburg, respectiv 146% din medie.
Peste media UE, s-au mai aflat alte 11 state, in ordine: Olanda, Austria, Suedia, Danemarca, Belgia, Finlanda, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania si Italia. Sub media UE , cu niveluri cuprinse intre 90-70%, au fost Grecia, Cipru, Slovenia, Cehia, Malta, Portugalia, Estonia si cu niveluri intre 70-50% Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia. Pe ultimele doua locuri s-au clasat Romania si Bulgaria. Romania s-a clasat, anul trecut, pe penultimul loc in Uniunea Europeana, inaintea Bulgariei, potrivit puterii de cumparare. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, indicator al puterii de cumparare, a reprezentat, in 2007, 41% din media celor 27 de state membre, potrivit unui comunicat al Eurostat. Statul membru cu cea mai ridicata putere de cumparare a fost Luxemburg, care s-a situat cu mult inaintea celei de-a doua clasate: Irlanda.
Potrivit statisticii Eurostat, Bulgaria a avut cea mai slaba putere de cumparare, insemnand 38% din media UE, iar Romania s-a plasat pe penul