Presedintele PD-L, Emil Boc, sustine ca 10 milioane de euro, colectate de Primaria Cluj din taxele pe tranzactii imobiliare si din taxele judiciare de timbru, merg la Guvern in loc sa ramana administratiei locale. "O suma de 10 milioane de euro este luata din banii clujenilor, cu care puteam realiza obiective importante de infrastructura si care s-au dus in bugetul central, pentru ca domnul Tariceanu sa ii poata aloca pe criterii clientelare primariilor PNL si sa obtina rezultate politice in alegerile locale”, a declarat Emil Boc.
Presedintele PD-L a explicat ca din taxele judiciare de timbru au fost colectate 4 milioane de euro, iar din taxa pe trazactiile imobiliare s-au strans peste 6 milioane de euro. Presedintele PD-L a solicitat abrogarea actelor normative prin care banii proveniti din taxa pentru tranzactii imobiliare si taxele judiciare de timbru sunt varsati la bugetul de stat, in loc sa intre in bugetele locale. "Cerem abrogarea, de urgenta, si modificarea acestor acte normative, pentru ca banii sa ramana la nivelul oradelor si municipiilor, al autoritatilor care produc acesti bani”, a mai afirmat Emil Boc.
Prima taxa luata de Guvern de la bugetele locale este taxa pe tranzactiile imobiliare. Guvernul a stabilit ca impozitul pe tranzactii imobiliare va intra de anul acesta integral la bugetul central prin ordonanta de urgenta 106 din 2007, publicata in Monitorul Oficial in data de 18 octombrie 2007 si care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008.
O alta taxa tranferata prin decizia Guvernului de la administratia locala la cea centrala este taxa judiciara de timbru. Pe 25 mai a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 51 prin care taxele judiciare de timbru, care pana acum intrau in bugetele locale ale primariilor, sunt transferate catre bugetul Ministerului Justitiei. Banii din aceasta taxa au intrat in bugetul Ministerului