Chiar dacă mulţi „europeni“ au salarii medii între 700 şi 1.200 de euro, în timp ce românii abia dacă ajung la salariul mediu net de 300 de euro, la ei sunt preţuri la alimente şi la jumătate faţă de cele de la noi.În unele state din Uniunea Europeană viaţa poate fi considerată mai scumpă decât cea din România. Nici nu se poate face o comparaţie foarte clară a nivelului de trai, din cauză că la noi sunt salarii mici, iar la ei, de trei ori mai mari. Dar dacă analizăm doar preţurile comparative la mâncare (la produsele de bază), constatăm că în unele state UE te poţi aproviziona mai ieftin decât la noi. Românul nu pofteşte numai la salariile din UE, ci şi la preţurile de acolo. Zilele trecute, Institutul de Statistici Europene (Eurostat) a dat publicităţii o analiză care arată că românii cheltuiesc cel mai mult pe mâncare dintre toţi „comunitarii“. Cheltuielile lor pe mâncare, băutură şi ţigări se situează la 50% din salariu, în condiţiile în care ceilalţi europeni urcă până la maximum 37%. Dacă românii câştigă în medie 300 de euro pe lună, în alte state europene, cum ar fi Italia, Franţa, Germania, salariile medii urcă de la 700 la 1.200 de euro. Cu toată că peste tot în lume au loc scumpiri la alimente, la ei preţurile nu se dublează peste noapte sau în decurs de numai câteva luni, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă la noi.
Mai ieftin la ei decât la noi La venituri triple faţă de români, europenii au unele preţuri la jumătate faţă de cele practicate la noi. E drept că există produse în Occident de care românii nu se pot atinge. Dar, pentru a avea un termen de comparaţie real, am luat în calcul numai preţurile din supermarketurile existente şi la noi, şi la ei. Ne-am oprit la produsele de bază: ulei vegetal, zahăr, lapte şi carne. Ofertele supermarketurilor din ţările UE sunt valabile în perioada 20-29 iunie 2008. Dacă în România un litru de ulei de