Majoritatea împrumuturilor sunt de valori mici Aproape 5,4 milioane de români au apelat la o formă de împrumut în ultimii ani. Dintre aceştia, aproape un milion au semnat două sau mai
Majoritatea împrumuturilor sunt de valori mici
Aproape 5,4 milioane de români au apelat la o formă de împrumut în ultimii ani. Dintre aceştia, aproape un milion au semnat două sau mai multe contracte.
În ciuda aparenţelor, românii nu se îndatorează de plăcere. Meseria de debitor le este proprie mai ales celor care au descoperit cum se poate fenta sistemul din "venituri".
Doar 29% din români contractaseră un împrumut până la începutul acestui an, conform unui studiu dat publicităţii de Asociaţia Societăţilor Financiare - ALB România. Cercetarea reprezentativă la nivel naţional a fost realizată la sfârşitul anului trecut de Grupul de Economie Aplicată (GEA), dar informaţia este în bună măsură de actualitate. Creşterii creditului privat real a fost de 39% în şase ani.
"Multe credite au fost luate pe baza unor venituri de altă natură decât cea salarială, ceea ce explică pe de o parte explozia creditulu, iar pe de altă parte creşterea gradului de îndatorare a celor care au mai mult de un credit", subliniază Liviu Voinea, directorul executiv al GEA.
Cine a luat bani o dată mai ia şi a doua oară
Deşi nu putea fi surprinsă evoluţia creditării, după înăsprirea condiţiilor de acordare a împrumuturilor bancare, în opinia specialistului, concluziile studiului rămân valabile şi după şase luni. "În mod evident, majoritatea împrumuturilor sunt încă în derulare.
La momentul la care am realizat sondajul, mai mult de 10% din repondenţi intenţionau să facă un credit sau să ia un nou împrumut", completează Liviu Voinea.
O situaţie care a pus pe jar Banca Naţională în primăvara acestui an este confirmată de studiu.
Bani pentru întreţinere