Specialiştii spun că acest aliment-condiment ar putea fi din nou bun dacă ar fi produs fără conservanţi şi fără coloranţi sintetici, pentru a evita problemele de sănătate Un
Specialiştii spun că acest aliment-condiment ar putea fi din nou bun dacă ar fi produs fără conservanţi şi fără coloranţi sintetici, pentru a evita problemele de sănătate
Un condiment inofensiv şi popular a devenit un pericol prin adăugarea E-urilor. El poate provoca boli copiilor şi persoanelor cu anumite sensibilităţi.
Românii sunt mari consumatori de muştar. El este îndeobşte considerat un aliment inofensiv şi, ca atare, e nelipsit din sendvişuri şi se "lăfăie" din plin lângă mici şi cârnaţi. La o simplă analiză a etichetei descoperim însă o mulţime de aditivi, care mai de care mai periculoşi.
E 330 şi cariile dentare
Printre sortimentele de muştar care se găsesc în rafturile supermarketurilor de la noi este şi cel dulce, de la Knorr, cu aromă de miere, pe care scrie mare că ar fi "fără conservanţi". Sarea nu este menţionată.
El conţine, în schimb, un agent de îngroşare denumit "gumă xantan" (E 415). Această substanţă măreşte vâscozitatea produselor alimentare şi favorizează digestia, scăzând totodată valoarea nutritivă din cauza interferenţei gumei cu absorbţia vitaminelor şi mineralelor.
Acidul citric (E 330) este, de asemenea, un acidifiant care se găseşte în acest sortiment de muştar. Substanţa protejează împotriva oxidării, crescând însă aciditatea alimentului. "E 330 este un acidifiant natural sau artificial obţinut din fructe (citrice) sau prin biosinteză.
Fiind acid, el poate provoca afecţiuni bucale, cum ar fi apariţia cariilor dentare", arată prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) Bucureşti, în cartea sa, "Biblia alimentară".
Atenţie la benzoatul de sodiu
Un alt produ