Organizaţiile caritabile din SUA au primit peste 300 de miliarde de dolari anul trecut. Principalii beneficiari - religia, educaţia şi sănătatea.
Pe fondul performanţelor economice slabe şi al adâncirii prăpastiei între săraci şi bogaţi, americanii au donat în 2007 suma-record de 306,4 miliarde de dolari pentru organizaţiile caritabile, cu 3,9% mai mult decât anul precedent. Potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Giving USA şi Centrul Filantropic al Universităţii Indiana, dat publicităţii ieri, această tendinţă, deşi crescătoare, ilustrează totodată şi reticenţa indivizilor şi companiilor afectate de dificultăţi financiare.
Preşedintele Giving Institute, George Ruotolo, a arătat că fluxul donaţiilor nu a contenit, în pofida faptului că americanii se confruntă cu creşterea preţului combustibililor, cu criza imobiliară şi cu războiul din Irak. „Oamenii par să nu fi fost panicaţi, ci chiar încrezători în 2008. Sunt satisfăcut. Chiar dacă ajustăm cifrele la inflaţie, donaţiile rămân pozitive în 2007“, a apreciat Ruotolo. Dacă se ia în calcul şi inflaţia, creşterea din 2007 este de doar 1%, reprezentând 2,1% din PIB. Contribuţiile individuale, care reprezintă trei sferturi din donaţii, au sporit cu 2,7 procente - dar scad cu 0,1%, ajustate la inflaţie - totalizând 229 de miliarde de dolari.
Organizaţiile religioase,principalele beneficiareale donaţiilor
Donaţiile făcute de firme, strâns legate de profiturile realizate de acestea, s-au cifrat la 15,69 de miliarde de dolari, crescând cu 1,9 procente (dar mai mici cu 0,9%, ajustate la inflaţie). Grosul creşterii a fost imprimat de donaţ iile făcute de fundaţii, mai mari cu 10,3% faţă de anul precedent, reprezentând 38,5 miliarde de dolari. Din cele 306,4 miliarde de dolari donate în 2007, 33,4% (102,3 miliarde) au mers către organizaţii religioase, cu 6,4% mai mult decât