Pescarii cu Lexus ucid delfinii cu lăcomie în timpul pescuitului de calcan. De cele mai multe ori, aceste vietăţi sfîrşesc putrezind de plaje. În Cheile Dobrogei, un afacerist local, construieşte un lac fără acord de mediu şi spune că nu are nevoie de avizul vreunui "imbecil colorat politic".
Delfinii din Marea Neagră sînt victime colaterale ale braconierilor în căutare de calcan. Leşurile delfinilor ajung la mal după ce s-au prins în plase sau au fost măcelărite de pescarii cărora le-au încurcat treaba.
Străpunşi de cange, tocaţi, sufocaţi de plasele pescăreşti în care s-au zbătut, sînt purtaţi de mare şi aruncaţi pe nisip… Cadavrele delfinilor rămîn ţintuite de ţărm. Nu le mai aşteaptă decît disecţia şi un loc în rîndul exponatelor de muzeu.
Le ştim chipurile prietenoase încă din vremea în care nu ne dezlipeam de desene animate. Stăm cu gura căscată cînd fac pe acrobaţii la Delfinariu. Ştim poveşti magice, în care au salvat oameni de la înec, i-au protejat de rechini sau au condus navele rătăcite pe drumul cel bun. Îi numim prieteni ai omului. Cînd ajung măcelăriţi pe ţărmul Mării Negre se vede însă că omul nu prea le întoarce delfinilor prietenia.
AFACEREA CALCANUL. E prohibiţie la calcan în Marea Neagră din 15 aprilie pînă la sfîrşitul lui iunie. Dar spuneţi-le asta şi braconierilor, care-l vînd cu 13 lei kilogramul. Calcanul se prinde la setcă, instrument interzis prin lege. Delfinul care ajunge într-o setcă nu ştie să mai iasă. De obicei, se zbate pînă moare. Leşul e ciopărţit de multe ori de braconieri, pentru ca "dovada" să se piardă mai uşor în mare. Delfinii care sînt găsiţi încă zbătîndu-se sînt loviţi şi străpunşi cu cangea pînă mor. Pentru că plasa e un instrument scump şi productiv, iar delfinul, în zbaterile morţii, poate să o rupă şi să-i ia braconierului "pîinea" de la gură..
La î